Internet kotisivut
Sisällön sunnittelu
Www-sivuston sisällön suunnittelu alkaa asiakkaan tarpeiden ja verkkosivujen mahdollistaman hyödyn kartoittamisesta. Näin löytyvät asiat, joita sivuilla kannattaa esittää ja mitä ei. Tekstistä voi vastata asiakas tai projektiin valittava copywriter.
Visuaalinen ilme
Verkkosivujen visuaalinen ulkonäkö muokataan yhdenmukaiseksi asiakkaan muussa julkaisumateriaalissa käyttämän tyylin kanssa. Mikäli toimeksiantajana on mainostoimisto, ohjelmoidaan sivut toimiston suunnitteleman layoutin mukaisiksi.
Valokuvaus
Tarvittaessa kuvaamme sivustolle tarvittavat valokuvat. Käytössämme on studio ammattitason tuotekuvien ottamiseen.
Ohjelmointi
Internet kotisivut ohjelmoidaan html-kielellä css-tyylitiedostoja ja java-scriptiä hyödyntäen mahdollisimman kevyiksi ja toimiviksi. Ohjelmoinnissa huomioidaan myös sivujen korkea sijoittuminen hakukonetuloksissa.
Domain ja palvelin
Tarvittaessa rekisteröimme yrityksellenne domain-nimen ja hankimme sivuillenne palvelinpaikan. Valmiit sivut asennamme palvelimelle ja testaamme niiden toimivuuden yleisimmillä www-selaimilla.
Ylläpito
Ultimira huolehtii asiakkaidensa kotisivujen ylläpidosta ja päivittää sivut välittömästi sähköpostin kautta saadun tiedon mukaisiksi.
Julkaisujärjestelmä
Asiakas voi myös itse päivittää omat sivunsa ilman ohjelmointitaitoja ja erityisohjelmia. Tällöin sivut suunnitellaan palvelimessa toimivan editorin tai julkaisujärjestelmän kanssa yhteensopiviksi ja päivitys hoidetaan internetselaimen avulla.
Moobilisivut
Nykyaikaisten sivujen edellytys on myös, että ne ovat helposti selattavissa myös mobiililaitteilla kuten tableteilla ja älypuhelimilla. Puhelimissa yhteystiedot ohjelmoidaan niin, että puhelinnumeroita klikkaamalla pääsee suoraan soittamaan k.o. numeroon
Verkkokauppa
Ultimira suunnittelee ja toteuttaa sähköisiä kauppapaikkoja. Verkkokauppoja voidaan hallinnoida ja tuotteita päivittää web-selaimessa toimivalla hallintatyökalulla.
Yrityksen facebooksivut
Myös yritysten kannattaa olla mukana sosiaalisessa mediassa oman facebook-sivunsa kautta. Se on kanava asiakkaiden omille facebook-sivuille. Näin asiakkaavat jotka ovat tykänneet yrityksestä saavat tietoa yritykseltä esim. erikoistarjouksista suoraan omalle facebooksivulleen.
Kotisivuilta linkki facebook-sivuille
Tekemällä yrityksen kotisivuille linkki facebook-sivuille sekä tykkää-nappi, saadaan facebooksivuille kävijöitä ja tykkääjiä.
Näin viesti kulkee eteenpäin facebook-verkostossa.
Jos aikanne tai tietämyksenne ei riitä yrityksenne facebooksivujen tekemiseen, voimme tehdä ne teille. Samalla asennamme linkityksen yrityksen kotisivuilta facebook-sivuille.
Asiakkaan ABC – tietoa
kotisivuista
Tälle sivulle on koottu hyödyllistä tietoa joka auttaa yritystä kotisivun suunnitteluun liittyvissä asioissa.
Verkko-osoite eli domain
Jotta asiakkaanne löytäsivät kotisivunne netistä on sivuillanne oltava domain-nimi, osoite www-verkossa. Usemmiten nimi on muotoa www.yrityksennimi.fi. Myös .com .net ja .org -päätteet ovat käyttökelpoisia.
FI-päätteisiä nimiä hallinnoi viestitävirasto, jonka kotisivuilta löydätte kattavan tiedon verkkotunnuksista. Siellä voitte myös kokeilla, onko toivomanne verkkotunnus vapaana ja rekisteröidä oman tunnuksenne.
Vaivattominta on antaa domainin rekisteröinti oman palveluntarjoajan tehtäväksi palvelintilan hankinnan yhteydessä.
Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilla pystytte tarkistamaan, ettei suunnittelemanne verkkotunnus loukkaa minkään jo rekisteröidyn yrityksen nimeä tai tavaramerkkiä.
Palvelin
Yrityksen kotisivuille on varattava oma palvelinpaikka johon domainnimi ohjaa. Vaikka yrityksellänne jo olisikin rekisteröity domain sähköpostia varten (matti.meika@yrityksennimi.fi), ei palvelintilaa kotisivuille (www.yrityksennimi.fi) välttämättä ole. Asia on syytä tarkistaa palveluntarjoajalta tai sopimuksista ja tarvittaessa tilata palvelintila kotisivuille.
Domainin voi sijoittaa myös edulliselle ns. nimipalvelimelle joka ohjaa kävijät haluttuun nettiosoitteeseen joka voi olla vaikkapa adsl-yhteyden hintaan sisältyvä palvelinpaikka tyyliin
www.palveluntarjoaja.fi/kotisivut/yrityksennimi.
Hintoja kannattaa vertailla eri palveluntarjoajien välillä sillä vuositasolla ero voi olla jopa satoja euroja. Esimerkki edullisesta webhotellista on Planeetta Internet Oy
Julkaisujärjestelmä
Suppeiden, etusivun ja muutaman alasivun sisältät kotisivut on järkevää toteuttaa perinteisellä yksinkertaisella html-tekniikalla. Laajat sivustot, joiden sisältöä paivitetään jatkuvasti ja
laajennetaan uusilla sivuilla, kannattaa sen sijaan toteuttaa julkaisujärjestelmällä. Tähän tarkoitukseen löytyy useita ilmaisia ns. “open source” ohjelmistoja kuten Joomla. Julkaisujärjestelmät vaativat palvelimelta MySQL tietokantaa ja php-tukea.
Sisältö
Tärkein ja ensimmäinen asia yrityksen omien internetsivujen tuottamista aloitettaessa on miettiä niiden sisältö. Tärkeitä itselle esitettäviä kysymyksiä ovat: Mitä haluan kertoa sivuilla? Miten aion sen kertoa? Mihin pyrin sivujen julkaisemisella? Nämä asiat vaikuttavat myös sivujen rakenteen ja ulkoasun suunnitteluun ja ovat näinollen koko projektin lähtökohta.
Graafinen suunnittelu
Internetsivut ovat yksi osa yrityksen julkista kuvaa ja siksi niiden visuaalisen ilmeen on hyvä olla linjassa yrityksen imagon ja muun julkaistun kuvallisen materiaalin kanssa.
Tyylikäs graafinen ulkoasu antaa tyylikkään kuvan myös yrityksestä. Toki tässäkin asiassa on syytä toimia rehellisesti, ettei kaupata punaista Ferraria jonka pellin alle on todellisuudessa vaihdettu pikkufiiatin moottori!
Ehkä tärkeintä ulkoasussa on kuitenkin sivujen selkeyden ja toimivuuden tukeminen. Hyvin taitettuja ja graafisesti selkeitä sivuja on myös helpompi ja miellyttävämpi käyttää.
Erilaiset vilkkuvat ja välkkyvät animaatiot kuuluvat lähinnä portaaleihin, joissa mainostajat kilpailevat samalla sivulla keskenään kävijöiden huomiosta. Omilla sivuilla tälläistä kilpailutilannetta ei ole joten jouluvalohässäkät kannattaa jättää koulupoikien puuhasteltaviksi.
Kävijäseuranta
Kotisivuille voidaan asentaa tiedostonpätkä, joka kerää tietoa sivuilla kävijöistä. Näin saadaan tietoa sivujen kävijämääristä, heidän käyttäytymisestään sivustolla, hakusanoista, joilla sivuille on tultu sekä paljon muuta mielenkiintoista tietoa. Tämä kaikki tieto saadaan näkyviin graafisina esityksinä netissä omilla tunnuksilla.
Hakukoneoptimointi
On tärkeää, että sivustö löytyy netistä yritykselle tärkeillä hakusanoilla myös hakukoneilla kuten Googlella. Mielellään haluttaisiin tietenkin päästä hakutuloksissa heti ensimmäiselle sivulle aivan kärkipäähän. Jos näitä halukkaita on vaikka vain 50 ei se voi kaikille onnistua vaikka mitä tekisi.
Hakukoneethan eivät julkaise hakukriteereitään ja ne muuttuvat jatkuvasti, mutta käytännön kokemus kartuttaa tietoa siitä miten sivut täytyy ohjelmoinnin ja sisällön rakenteen osalta toteuttaa hyvän hakukonenäkyvyyden saavuttamiseksi.
Google-mainonta
Vaikka oman sivuston saaminen Googlen hakutulosten kärkipäähän on hankalaa, pääsee sinne käyttämällä hiukan rahaa sponsorilinkkeihin .
Voit luoda Googleen mainoskampanjan jossa haluamillasi hakusanoilla mainoksesi ilmestyy hakutulossivun oikeaan laitaan, otsikon “Sponsorien linkit” alle. Tällaisessa kampanjassa maksat ainoastaan sivuillesi johtavista klikkauksista. Pystyt myös määrittelemään kampanjasi päiväbudjetin, jolloin kustannukset pysyvät kurissa. Usein jo muutaman euron päiväbudjetilla päästään merkittäviin tuloksiin ja pystytään saamaan kymmeniä asiakkaita vierailemaan omilla sivuilla päivittäin.
Tarvittaessa Ultimira neuvoo tälläisen kampanjan luomisessa ja hallinnoimisessa.